Zelf steigerhout behandelen

Steigerhouten meubelen en andere voorwerpen van steigerhout zijn erg populair in de tuin en op het terras, maar ook binnenshuis in het interieur is het gebruik van steigerhout een belangrijke trend. Met de stoere en robuuste uitstraling van steigerhout geeft u uw tuininrichting, keuken of woonkamer een bijzondere en authentieke uitstraling. Bovendien is het hout goed te verwerken, relatief goedkoop en op veel verschillende manieren te gebruiken.

Belangrijk is wel dat u uw meubelen van steigerhout en andere voorwerpen goed onderhoudt. Steigerhout is van nature onbehandeld, raakt daardoor verweerd en krijgt dankzij die verwering de authentieke uitstraling. Toch is bescherming van het steigerhout tegen water en vuil noodzakelijk om zo lang mogelijk te kunnen blijven genieten van uw aankopen of zelf ontworpen steigerhouten meubels.

In deze blog kijken we waarvoor steigerhout gebruikt kan worden, hoe het kan worden verwerkt door de doe-het-zelver en hoe het steigerhout langdurig kan worden beschermd tegen weersinvloeden en aantasting door vuil. Er is een uitstekende oplossing beschikbaar om steigerhout te behandelden tegen de elementen zodat u vele jaren kunt genieten van uw steigerhouten tuinmeubelen.

Pallethout behandeld met Woodcon

Pallethout behandeld met Woodcon

Wat is steigerhout en wat kunt u er mee doen?

Steigerhout is onbehandeld vurenhout dat van oudsher wordt gebruikt voor de loopplanken op steigers. Voor dat doel is stevigheid het enige dat telt en het

Vurenhout is dan ook verder grof gezaagd en niet geschaafd. Vurenhout is hout van een fijnspar en is in Nederland de meest gebruikte houtsoort. Het heeft een lange vezel, is taai en eenvoudig te bewerken. Veel steigerplanken zijn ongeveer 19,5 cm breed en 3 cm dik en hebben kopse kanten. Voor meubels van steigerhout en andere steigerhout objecten kan zowel gebruik worden gemaakt van originele oude steigerplanken als nieuw geproduceerd steigerhout.

Nieuwe steigerplanken komen soms direct van de houtzagerij en het is dus wel belangrijk dat het hout voldoende is uitgewerkt en gedroogd voordat het wordt gebruikt. Daar moet u als doe-het-zelver uiteraard goed op letten als u het steigerhout zelf gaat verwerken, maar het kan ook geen kwaad het aan de leverancier te vragen als u uw steigerhouten tuinmeubelen kant en klaar gaat kopen of op maat wilt laten maken. Zo is er bijvoorbeeld steigerhout van A-kwaliteit beschikbaar waarbij de planken in een droogkamer zijn gedroogd en grotendeels zijn uitgewerkt. Daarmee voorkomt u kieren of krom trekkende planken. Van nature heeft nieuw steigerhout uiteraard niet de bekende grijze kleur van verwering, maar lijkt het meer een beetje op grenen. Als het verder niet wordt behandeld, zal de plank buiten na een half jaar beginnen te vergrijzen. Het proces naar volledige vergrijzing duurt uiteraard veel langer.

Ruw Steigerhout waterafstotend met Woodcon

Ruw steigerhout waterafstotend met Woodcon

Applicatie

Een kwast, verfroller, sponsje of lage drukspuit voldoen om Woodcon aan te brengen en daarmee is het product de perfecte keuze voor de doe-het-zelver, ook al omdat het mens- en milieuvriendelijk is. Woodcon is niet giftig en niet brandbaar, daarbij heeft Woodcon zelf een brandvertragende werking. Uw steigerhouten plantenbak staat na de behandeling volledig beschermd tegen alle weersinvloeden in uw tuin. Overigens helpt Woodcon de plantenbak vrijhouden van vuil, algen, mos en houtzwammen. Met Woodcon bent u gegarandeerd van een duurzaam en beschermde steigerhouten plantenbak.

Ruw steigerhout behandeld met Woodcon

Daarom is er ook veel te zeggen voor het gebruik van oudere planken die daadwerkelijk op de steigers zijn gebruikt. Ze ogen vaak net iets authentieker, zijn al volledig vergrijsd en hebben bovendien meestal nog een extra grijsverkleuring door de cementsluier van het cement dat er tijdens het jarenlange gebruik op is terecht gekomen. Ook zullen er gebruikssporen zichtbaar zijn en soms ook de karakteristieke roodkleuring van baksteenstuifsel. Daarmee is wel direct het nadeel van gebruikt hout genoemd. Het hout is al wat ouder en zal dus gemiddeld minder lang meegaan dan nieuw hout. Bovendien is gebruikt steigerhout schaarser en dat merkt u aan de prijs als u steigerhout gaat kopen.

De toepassingen van het steigerhout zijn bijna onbeperkt. In de tuin wordt het vaak gebruikt voor tuinmeubilair als loungesets, tuinbanken, tuinstoelen of tuintafels. Maar ook plantenbakken, tuinkasten of parasolstandaards worden van steigerhout gemaakt. Zelfs binnenshuis wordt steigerhout steeds vaker toegepast. Niet alleen in de woning voor kasten, tv meubels, salontafels en bedden maar ook in bedrijfspanden en de horeca waardeert men de robuuste uitstraling van steigerhout. Voor de doe-het-zelver is het bovendien heerlijk om met steigerhout te werken. Dankzij het wat ruwere uiterlijk en de van nature aanwezige oneffenheden is steigerhout erg ‘vergevingsgezind’; ondanks, of zelfs dankzij kleine oneffenheden zal iedereen het eindresultaat prachtig vinden.

Geschaafd Douglas behandeld met Woodcon

Geschaafd Douglas behandeld met Woodcon

Behandeling en onderhoud van steigerhout

Steigerhout krijgt zijn karakteristieke uiterlijk omdat het onbehandeld aan de buitenlucht heeft blootgestaan. Beschadigingen, verwering en verkleuring geven het hout zijn bijzondere karakter. Dat betekent echter niet dat als het hout eenmaal zijn mooie uitstraling heeft gekregen, u het verder ook onbehandeld moet laten. Integendeel, door het steigerhout te beschermen tegen de invloeden van zon, neerslag en temperatuurverschillen, kunt u de levensduur aanzienlijk verlengen en langer kunnen genieten van uw authentieke steigerhouten tuinmeubelen.

Steigerhout kan worden gebeitst met bijvoorbeeld een transparante beits, maar als u uw kostbare steigerhout echt volledig waterafstotend wilt maken, is impregneren met Woodcon de beste optie. Woodcon nestelt zich rondom de houtvezels en maakt het steigerhout waterafstotend omdat het een onzichtbare coating op en in het oppervlak vormt. Deze impregnatielaag kan niet loslaten van het oppervlak. Woodcon zal niet afbladderen, niet barsten en niet schilferen, het hout blijft perfect zonder dat het een glanzende of natte aanblik krijgt. Ook de textuur van het hout blijft onveranderd, waarmee de authentieke uitstraling van steigerhout met noesten, nerven en vergrijzing volledig blijft behouden.

Als doe-het-zelver kunt u Woodcon eenvoudig aanbrengen met een kwast, verfroller, sponsje of lage drukspuit. Het is niet giftig en vriendelijk voor mens en milieu. Daarnaast is Woodcon niet brandbaar, niet ontvlambaar, het heeft een brandvertragende werking. Uw steigerhout is vanaf nu volledig beschermd tegen alle weersinvloeden en intrekkend vocht, en het draagt bij om mos, algen- en schimmelgroei te voorkomen. Ook vuil kan het hout niet binnendringen. U kunt nu jaren lang genieten van uw steigerhouten meubelen.
Voor meer informatie over Woodcon klikt u hier.

Applicatie

Een kwast, verfroller, sponsje of lage drukspuit voldoen om Woodcon aan te brengen en daarmee is het product de perfecte keuze voor de doe-het-zelver, ook al omdat het mens- en milieuvriendelijk is. Woodcon is niet giftig en niet brandbaar, daarbij heeft Woodcon zelf een brandvertragende werking. Uw steigerhouten plantenbak staat na de behandeling volledig beschermd tegen alle weersinvloeden in uw tuin. Overigens helpt Woodcon de plantenbak vrijhouden van vuil, algen, mos en houtzwammen. Met Woodcon bent u gegarandeerd van een duurzaam en beschermde steigerhouten plantenbak.

Terug naar blog