Meteen naar de content

Houten vlonder waterdicht maken

Zelf een houten vlonder maken.

Door een houten vlonder als terras te gebruiken, krijgt uw tuin direct een heel andere sfeer. Een vlonder is ideaal om een rechte vloer te maken boven een onregelmatig of aflopend stuk terrein. Maar ook boven een horizontale ondergrond zoals gras of een oud betegeld terras zorgt de vlonder voor een compleet andere uistraling. Het ziet er anders uit en het klinkt ook anders als je erop loopt.

Houten vlonder aan het water

Heel bijzonder is een vlonder natuurlijk aan de waterkant. Dat kan aan de rand van een zwembad zijn, maar een vlonder vormt ook een heerlijk terras op en aan het water als u een mooie vijver hebt. En als u het geluk heeft dat uw huis aan open water ligt – of dat nu een meertje of een beekje is – is een vlonder ideaal om met familie of vrienden een paar gezellige uurtjes aan het water door te brengen. En uw bootje aan te leggen.

Woodcon

Het zelf aanleggen van een vlonder

Aanleggen dus, die vlonder. Maar hoe pak je dat aan? In deze blog besteden we aandacht aan een aantal zaken waar u op moet letten als u zelf met een vlonder aan de slag gaat.

De vlonder zelf bestaat feitelijk uit dwarsliggers waarop vlonderplanken worden geschroefd. Het aanbrengen van die dwarsbalken is voor veel mensen misschien wel de lastigste klus. Want als dat goed en waterpas gebeurt, is het plaatsen van de vlonderplanken daarna relatief eenvoudig. Als er een vlakke ondergrond onder uw vlonder ligt, kunnen de dwarsbalken wellicht op een eenvoudige fundering van bijvoorbeeld betontegels worden geplaatst. Maar als de ondergrond minder regelmatig is of afloopt, zult u eerst piketpaaltjes moeten plaatsen waar de liggers aan bevestigd worden. Als de vlonder deels over het water van bijvoorbeeld uw vijver ligt, moet u ook zorgen dat er paaltjes in de vijver worden geplaatst om de dwarsliggers aan te bevestigen.

De piketpalen zult u zowel in de lengte- als breedterichting om de 40 centimeter moeten plaatsen. Als ze niet direct op een harde fundering worden geplaatst zullen ze voor de stevigheid ook voldoende diep in de grond gezet moeten worden. Ga uit van ongeveer 80 centimeter. De dwarsbalken maakt u met slotbouten aan de piketpaaltjes vast, zodanig dat ze op gelijke hoogte zitten met de bovenkant van de piketpalen. Uiteraard heeft u bij dit karwei een waterpas nodig.

Als de basis van piketpalen en dwarsliggers klaar is, kunt u de vlonderplanken dwars op de dragers schroeven (gebruik geen spijkers). Voor zover uw vlonder boven de grond ligt en niet over water, wordt geadviseerd om op de grond onder de vlonder worteldoek aan te brengen. Hou ook rekening met een ventilatieruimte van zeker 20 centimeter tussen de ondergrond en de vlonder.

Een watervaste vlonder

Hoe beschermt u uw vlonder tegen aantasting door vocht? Dat is uiteraard een belangrijke vraag als hij deels in het water is geplaatst, maar ook boven de grond hebben weer en wind vrij spel. Op de plaats waar de palen de grond raken, doet het vocht zijn slopende werk snel en effectief. Dus zeker als u geen hardhout gebruikt, moet u op zoek naar een oplossing waarmee u het hout langdurig kunt beschermen. Hoewel, op zoek? Met Woodcon heeft u al een uitstekend impregneermiddel voor uw houten vlonder gevonden.

Het effect van Woodcon op uw houten vlonder kan het best worden uitgelegd door te vertellen wat het niet is. Woodcon is geen gewone coating of verf. Die middelen vormen namelijk alleen een laag op het hout. Een laag die voor bescherming zorgt zolang hij niet beschadigt. Maar zodra er stukjes afschilferen of afbladderen, komt het vocht alsnog onder de verf terecht, wordt het hout aangetast en begint het te rotten. Woodcon werkt volledig anders. Met Woodcon krijgt u een beschermingslaag op het hout, maar ook trekt er een beschermingslaag diep in het hout die zich nestelt tussen de houtvezels. Die beschermende antivocht laag zorgt ervoor dat het water nergens in aanraking kan komen met uw hout en nergens het hout kan aantasten. Daarom hebben ook algen en mossen geen kans op uw vlonderhout en zelfs houtworm en termieten kunnen weinig beginnen.

We hopen dat u veel plezier heeft van uw nieuwe vlonder en zijn ervan overtuigd dat u er met Woodcon lang van zult genieten.

Terug naar blog