Meteen naar de content

Een vijver waterdicht maken – DIY

Een waterdichte vijver? Waar moet de doe-het-zelver op letten?

Het zelf aanleggen van een vijver is geen eenvoudige, maar wel een mooie klus. Of het nu om een kleine tuinvijver gaat, een ruime zwemvijver of een visvijver, zo’n prachtig samenspel van water en een oever met bijvoorbeeld planten is een lust voor het oog en de trots van de ontwerper en bouwer.

Naast de vorm en constructie van de vijver is de ligging heel belangrijk. Zo helpt een juiste balans tussen zon en schaduw om een biologisch evenwicht in uw vijver te bereiken. Daarmee voorkomt u dat de vijver in sneltreinvaart in een groene soep verandert.

Ook het waterdicht maken van de vijver is natuurlijk cruciaal. Lekkage is wel het laatste dat u wilt als u een mooie vijver in uw tuin hebt aangelegd. En omdat we daar nog wel eens vragen over krijgen, gaan we in deze blog wat dieper in op de verschillende mogelijkheden voor een vijver zonder lekkage.

Cementmix

Gemetselde vijver. De steen is waterdicht gemaakt met Oppercon en het voegmortel door en door waterdicht gemaakt met Cementmix.

Is een waterdichte vijverbak een oplossing voor mijn vijver?

Een standaard vijverbak is een prima en relatief eenvoudige oplossing voor het plaatsen van een niet al te grote vijver met een standaard vorm. Echter, als u een wat diepere of grotere vijver wilt, of een vijver zoekt die helemaal uw eigen vormgeving heeft, is een standaardbak al snel geen optie meer. In dat geval heeft u een andere vijveroplossing nodig.

Is vijverfolie een goede keuze?

Ja, met vijverfolie kunt u een mooie, vrij gevormde vijver maken. Denk wel goed na over welke folie u gebruikt, want er zijn nogal wat verschillen. PVC vijverfolie kan prima worden verlijmd en is bovendien vorst- en UV-bestendig. PE vijverfolie daarentegen hardt vaak eerder uit en is dan bijna niet te repareren als er een lek ontstaat. Dat materiaal wordt dan ook voornamelijk bij kleinere vijvers toegepast. En er is EPDM rubberfolie, dat bijvoorbeeld ook op daken wordt gebruikt. EPDM is relatief duur, maar erg sterk en het gaat langer mee. Zorg altijd dat de folie goed bedekt wordt met bijvoorbeeld keien of een ander materiaal. Zeker als de folie gevoelig is voor zonlicht is dat belangrijk om uitharding te voorkomen. Maar sowieso ziet een onbedekte folie er natuurlijk niet mooi uit.

Permacon

Betonnen schildpad vijver waterdicht gemaakt met Permacon. Flora en faunavriendelijk.

Kan ik beton of steen gebruiken voor mijn vijver?

Voor een aantal vijvers is steen of beton een mooie keuze. Met mooi metselwerk, gemetselde keien of strak beton kan een vijver worden gecreëerd met een geheel eigen stijl. Vaak wordt zo’n vijver opgebouwd uit een betonnen bodem met daarop een stenen- of blokkenconstructie. Deze methode is bijvoorbeeld bruikbaar voor moderne, strakke en gedeeltelijk bovengronds liggende vijvers. U ziet dit type opbouw dan ook vaak voor designvijvers, maar ook zwemvijvers en koivijvers.

Zoals bij iedere betonnen en stenen  constructie is het wel belangrijk om een goede fundering te plaatsen voor u met de vijveropbouw zelf begint. Ook de juiste bewapening voor het beton verdient natuurlijk aandacht.

Waterdicht maken van betonnen of stenen vijver

Van nature zijn beton en steen natuurlijk niet 100% waterdicht. Door de kleine poriën en scheurtjes in beton, metselwerk en stenen, kan water binnendringen in de steen en uiteindelijk zelfs doorlekken tot aan de andere kant. Ook kan water dat is ingetrokken tijdens koude periodes tot vorstschade leiden. U wilt het steen of beton dus vrij van water houden. Uiteraard kan aan de binnenzijde van de vijver een laag bitumen of vijverfolie worden aangebracht. Ook is betegelen een optie om de vijver volledig waterdicht te maken. Toch zijn beton en steen zelf ook prima waterdicht te maken.

Permacon

Betonnen koi karper vijver water gemaakt met Permacon. Flora en faunavriendelijk.

Een waterdichte betonnen vijver met Permacon.

Permacon is de perfecte oplossing om uw stenen of betonnen constructies waterbestendig te maken. Permacon dringt binnen in alle poriën en scheurtjes in het zogeheten vochtwisselingsgebied. Dat is een laag van zo’n twee centimeter gemeten vanaf het oppervlak. Permacon dringt daar binnen en vormt er een onbeweeglijke en ondoordringbare barrière. Die zorgt ervoor dat beton, metselwerk en stenen sterker en waterdicht worden. Water kan er niet langer in doordringen. Een gunstig neveneffect voor uw vijver is dat Permacon ervoor zorgt dat chloriden, sulfaten en andere verontreinigingen in het beton blijven zitten. Ze komen dus niet in uw vijverwater terecht.

Terug naar blog