Wie ooit de strijd tegen ongewenste nattigheid heeft gevoerd, weet dat dit geen pretje is. Denk aan die vervelende schimmelplekken op de muur, beton dat langzaam afbrokkelt of een kelder die een onaangename, muffe lucht verspreidt. Niemand wordt daar vrolijk van.
Gelukkig bestaat er een doordachte, simpele manier om beton voorgoed te beschermen tegen water. Of je nu af en toe een klus hebt als doe-het-zelver of als professional dagelijks met beton werkt, dankzij één slimme toevoeging creëer je in een handomdraai waterdichte betonmortel.
Het beste van alles? Je hoeft er geen expert voor te zijn.
Waarom standaard betonmortel niet waterdicht is
Het idee dat beton van nature waterdicht zou zijn, is begrijpelijk, maar niet helemaal correct. Veel mensen gaan ervan uit dat beton een solide, ondoordringbare massa vormt. De realiteit is echter anders.
Betonmortel heeft een poreuze structuur. Dit betekent dat het talloze minuscule openingen en verbindingen bevat. Dit kun je zien als een fijnmazig kanalenstelsel. Juist via deze poriën kan water en vocht ongehinderd binnendringen.
De potentiële problemen van onbehandelde betonmortel
Als je beton waterdicht is, voorkom je een heleboel problemen. Het stopt optrekkend vocht, voorkomt betonrot en het voorkomt haarscheuren. We lichten vier potentiële problemen van onbehandelde betonmortel toe.
Opstijgend vocht
Een bekend verschijnsel is grondwater dat via funderingen of keldermuren omhoog trekt. Dit resulteert in vochtige muren, de vorming van schimmel en beschadiging van de afwerking. Dit kan funest zijn voor bijvoorbeeld een betonnen dekvloer of een betonnen waterbak.
Betonrot
Wanneer water in het beton doordringt en het stalen wapeningsnetwerk bereikt, begint dit te roesten. De roest zet uit, waardoor er spanning ontstaat en het beton barst. Dit fenomeen staat bekend als betonrot, een kostbare en potentieel gevaarlijke vorm van schade.
Schade door vorst
Tijdens koude periodes kan vocht dat in het beton aanwezig is bevriezen. Het ijs zet uit en vergroot bestaande scheurtjes, wat op termijn leidt tot afbrokkelend beton. Zonder goede waterhuishouding of coating loopt je beton dus gevaar.
Groei van schimmels en algen
Vochtige oppervlakken vormen een ideale voedingsbodem voor schimmels en algen. Dit is niet alleen onprettig om te zien, maar kan ook nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid. Het inademen van aanwezige schadelijke stoffen is niet goed voor de longen.
Wat is Cementmix en hoe werkt het precies?
Om al die problemen te voorkomen, is er een eenvoudige oplossing: gebruik in plaats van water, Cementmix bij het mengen van betonmortel. Cementmix dringt diep in het materiaal en creëert daar een permanente, waterdichte structuur.
Geen extra stappen, geen aparte behandelingen en geen gedoe achteraf. Cementmix maakt beton waterafstotend en biedt bescherming tegen opstijgend vocht. Dit gebeurt niet alleen aan de buitenkant, maar door het hele materiaal heen. Het oppervlak afwerken is niet nodig.
Of je nu een betonnen werkblad voor de keuken maakt, een keldervloer stort of voegmortel aanbrengt tussen trottoirtegels, Cementmix staat garant voor een blijvend resultaat. En het mooie is: het is net zo eenvoudig als het toevoegen van water.
De voordelen van Cementmix op een rij
Het grootste pluspunt van Cementmix is de eenvoudige toepassing. Je hoeft de gebruikelijke mengverhoudingen niet aan te passen. Je vervangt simpelweg het water door Cementmix: 1 liter Cementmix vervangt 1 liter water. Cementmix biedt een permanente oplossing.
In tegenstelling tot coatings of tijdelijke afdichtingsmiddelen, maakt Cementmix het gehele materiaal waterdicht. Ook verbetert Cementmix de elasticiteit van het cement tijdens het uithardingsproces. Hierdoor ontstaan minder snel kleine scheurtjes, wat de levensduur van het materiaal ten goede komt.
Bovendien is het bestand tegen vorst, herhaaldelijk vriezen en dooien, oliën, vetten en zuren. Cementmix is reukloos, kleurloos en volkomen veilig voor mens en milieu. En wist je dat het ook de wapening in beton beschermt tegen vocht? Zo wordt betonrot vanaf het begin voorkomen.
Meer kenmerken van Cementmix
Cementmix vult het gehele capillaire poriënsysteem met een kristallijne structuur. Dit maakt het bijzonder geschikt voor vloeren die te maken hebben met hoge waterdruk, zoals kelders of zwembaden. Omdat Cementmix bestand is tegen UV-straling, is het ook voor buiten een duurzame keuze.
Een ander belangrijk voordeel is de dampdoorlatendheid. Cementmix sluit het beton niet volledig af, waardoor vocht in de vorm van damp nog steeds kan ontsnappen. Dit draagt bij aan een gezond vochtgehalte in muren en vloeren.
De isolerende eigenschappen van Cementmix zorgen bovendien voor een aangenamer binnenklimaat. Let wel: het behandelde oppervlak is niet overschilderbaar, maar vormt wel een goede basis voor verlijming of betegeling.
Veelgemaakte fouten bij het waterdicht maken van betonmortel
Veel klussers grijpen naar middelen voor oppervlaktebehandeling, zoals waterdichte verf of het beton met een coating behandelen. Deze bieden in de meeste gevallen echter slechts een tijdelijke oplossing. Vaak is het ook meer werk. Je moet bijvoorbeeld een tweede verneveling aanbrengen.
Een andere veelgemaakte fout is het onvoldoende aandacht besteden aan de gehele constructie. Het oppervlak lijkt misschien dicht, maar water vindt altijd een weg, zeker via kleine scheurtjes of beschadigingen. De bescherming is dan snel verdwenen.
Met Cementmix voorkom je deze problemen. Vanaf het eerste moment zorg je voor een complete bescherming. Het materiaal wordt van binnenuit versterkt en waterdicht gemaakt, zonder dat er achteraf extra handelingen nodig zijn. Dit bespaart tijd, geld en frustratie vanwege versleten beton.
Cementmix gebruiken: een stapsgewijze handleiding
Het gebruik van Cementmix is eenvoudig: je vervangt het water in je beton- of mortelmengsel één-op-één door Cementmix. Dus als op de verpakking van je betonmortel staat dat je 4 liter water nodig hebt, gebruik je 4 liter Cementmix.
Meng de droge cement of mortel op de gebruikelijke manier, maar voeg in plaats van water de Cementmix toe. Gebruik hiervoor een speciekuip, emmer of betonmolen. Zorg voor een grondige menging tot een homogene massa ontstaat.
Houd er rekening mee dat Cementmix de droogtijd iets kan versnellen, werk dus iets sneller dan normaal of maak kleinere hoeveelheden per keer aan. Tip: probeer het eerst uit op een klein oppervlak als je niet zeker bent van het gedrag van het mengsel. Zo leer je het materiaal beter kennen.
Toepassingsgebieden van Cementmix
Cementmix is geschikt voor diverse toepassingen, waaronder:
- Betonconstructies (funderingen, vloeren, terrassen)
- Metselwerk (muren, tuinmuren, gevels)
- Voegmortel (tussen tegels, bestrating)
- Cementdekvloeren (chape, ondervloeren)
- Egalisatiemortel (voor het vlak maken van vloeren)
Daarnaast is het ook geschikt voor meer specifieke projecten, zoals:
- Betonnen keukenbladen of meubels
- Badkuipen en douchebakken van beton
- Zwembaden, keldervloeren en -wanden
- Lichtgewicht beton, groendaken of omgekeerde daken
Cementmix, Permacon en Oppercon: Wat zijn de verschillen?
Binnen ons assortiment vind je nog meer producten om beton waterdicht te maken en vochtproblemen aan te pakken. Naast Cementmix zijn er Oppercon en Permacon. Hoewel alle drie gericht zijn op het bieden van een waterdichte oplossing voor beton en gesteente, verschillen ze in hun werking en toepassingsgebied.
Cementmix: Door-en-door waterdichtheid
Zoals eerder besproken, maakt Cementmix betonmortel vloeistofdicht en waterafstotend. Door de volledige integratie tijdens het mengproces wordt niet alleen het oppervlak verzadigd, maar dringt het diep door in de dieper liggende lagen en vult het hele capillaire poriënsysteem. De behandeling is permanent en het oppervlak is niet overschilderbaar.
Oppercon: Waterafstotend oppervlak
Oppercon is specifiek ontwikkeld om met één simpele behandeling het oppervlak van beton en gesteente waterafstotend te maken. Het richt zich puur op het oppervlak en biedt geen door-en-door bescherming. De waterafstotende coating van Oppercon is niet permanent en dient ongeveer elke 15 jaar te worden herhaald. Een eventuele finish is niet mogelijk.
Permacon: Vloeistofdicht vanonder het oppervlak
Permacon biedt een andere aanpak om beton waterdicht te maken. Door middel van twee eenvoudige vernevelingen wordt het beton en gesteente vloeistofdicht vanonder het oppervlak, waardoor optrekkend vocht permanent stopt. Dit betekent dat het oppervlak vrij blijft voor een eventuele esthetische afwerking, zoals het aanbrengen van verf.
De juiste keuze maken
De keuze tussen Cementmix, Oppercon en Permacon hangt af van de specifieke toepassing en de gewenste afwerking. Voor waterdichte betonmortel kies je voor Cementmix. Voor een waterdicht oppervlak is Oppercon een goede keuze. Voor flexibiliteit om het behandelde oppervlak af te werken, is Permacon de ideale oplossing.
Alle drie de producten dragen bij aan een goede waterhuishouding. Ze beschermen het beton tegen invloeden van natte omstandigheden en hoge hydrostatische druk.
Bestel Cementmix bij de specialisten van Doe het zelf vochtbestrijden
Maak jij binnenkort ook waterdicht beton? Kies voor Cementmix! Het is eenvoudig in gebruik, garandeert een professioneel resultaat en biedt een permanente oplossing tegen vochtproblemen.
In onze webshop kun je snel en gemakkelijk de benodigde hoeveelheid voor jouw project bestellen. Geen gedoe met meerdere lagen of nabehandelingen. Simpelweg: mengen en klaar. Bekijk Cementmix in de webshop en start vandaag nog met je volgende waterdichte project.